Nimiä uuden uimahallin puolesta

3.11.2015

Hei kaikki uimahallien käyttäjät!

Olemme julkaisseet kuntalaisaloitteen uuden, 50m altaan sisältävän uimahallin rakentamisen puolesta. Keräämme nimiä listaan Kivimaalla sunnuntaikahvitusten yhteydessä, Tonttu-uinneissa sekä muissa seuran tapahtumissa. Aloitteen pääsee allekirjoittamaan myös sähköisesti oheisesta linkistä.

Linkki sähköiseen aloitteeseen

Tervetuloa mukaan kannattamaan tärkeää hanketta!

 

Ohessa kuntalaisaloitteen saateteksti:

Me, tämän aloitteen allekirjoittaneet, pyydämme Lahden ja Nastolan yhdistymishallituksen käsittelevän kokouksessaan uuden 50 metrin altaan sisältävän uimahallin rakentamista uuteen Lahteen, sekä päättävän hankesuunnittelun aloittamisesta mahdollisimman pian, jo vuonna 2016.

Pyydämme päättäjiä ottamaan asian käsittelyyn, tekevän siitä päätöksen ja antava hankkeen toteutettavaksi, sillä 50m altaan sisältävä uimahallihanke on ollut mukana lahtelaisissa keskusteluissa, suunnitteluissa ja jopa päätöksissäkin jo vuosikymmeniä, jääden kuitenkin aina jostain syystä jonkin muun investoinnin jalkoihin. 

Miksi pyydämme nyt päätöstä uuden uimahallin pikaisesta rakentamisesta?

Lahden alueelle tarvitaan lisää uimahallikapasiteettia. Lahdessa ja Lahden lähikunnissa olevat uimahallit ovat kaikki kooltaan pieniä, suurimmalta osalta niissä on vain viisirataisia 25m altaita, joiden yhteydessä on yleensä vain pieni ja matala lastenallas. Tällaisissa uimahalleissa on heikot olosuhteet niin kuntouimareille, vesijumppaajille, vesijuoksijoille, kuntoutukseen ja terapiaan osallistuville kuin lasten uimaopetukseenkin, puhumattakaan kilpauinnista, sukellusharrastajista tai muista uima-altaiden tehokäyttäjistä. Pienet uimahallit palvelevat parhaiten sivuhalleina tai lähiöhalleina oman lähiasuinalueensa väestöä, mutta niistä yhdestäkään ei ole Lahden kokoisen kaupungin varsinaiseksi päähalliksi, eikä ainakaan Lahden ja sen ympäristökuntien muodostaman talousalueen pääuimahalliksi.

Uimahallit ovat hyvin tärkeitä matalan kynnyksen ja koko kansan liikuntapaikkoja, jotka palvelevat käyttäjiään iästä, koosta ja kuntotasosta riippumatta. Monille vesiliikunta on jopa ainoa mahdollinen liikunnan muoto.  Nykyisillä uimahallien käyttäjämäärillä ja hallikapasiteetilla tämä tärkeä liikuntamuoto kuitenkin menettää hiljalleen merkityksensä lahtelaisten kansanterveyden ylläpidossa, sillä altaissa ei ole tilaan uimareille, siellä ei ole tilaa vesijumppaajille, lyhyet ja toisesta päästään matalat altaat soveltuvat vain heikosti vesijuoksuun, kaikille halukkaille lapsille ei ole tilaa uimaopetusryhmissä, eivätkä vauva- ja perheuinnin ryhmiinkään mahdu läheskään kaikki halukkaat. Liikkuvat ja terveet lapset ja aikuiset ovat kuitenkin paras tapa säästää terveydenhuollon menoissa tulevaisuudessa.

Ennaltaehkäisevä liikunta on tärkeää ja matalan kynnyksen liikuntapaikkojen monipuolisuus auttaa mahdollisimman monia ihmisiä löytämään itselleen sopivan liikuntalajin, jota voi harrastaa pitkäjänteisesti. Tästä syystä me tämän aloitteen allekirjoittaneet toivomme uuden, ison ja monipuolisen uimahallin rakentamisen Lahteen vihdoinkin käynnistyvän, kaikkien näiden vuosien ja vuosikymmenten pähkäilyjen jälkeen.