LaUS 100 vuotta!

8.7.2016

Lahden Uimaseura ry. on toiminut ansiokkaasti jo 100 vuotta järjestäen alueen asukkaille uimaopetusta ja vesiliikuntaa, sekä tarjoten kilpauintivalmennusta.

Lahden Uimaseuran juuret nousevat Voimistelu- ja Urheiluseura Ahkerasta. Ahkeralle myönnettiin 1914 uuden kunnallisen uimalaitoksen vuokraoikeudet sillä ehdolla, että Ahkera järjestää ilmaista uimaopetusta lahtelaisille poliiseille, palomiehille sekä varattomille kansakoululaisille. Koska uimaopettajia ei tuolloin vielä löytynyt omasta kaupungista, palkattiin uimaopetusta järjestämään tamperelaiset uimaopettajat herra V.Lindgrén ja neiti Katri Helander. Heidän työnsä tuloksena vihittiin jo samana syksynä 40 uutta uimamaisteria ja -kandidaattia. Samana kesänä saatiin Lahteen myös ensimmäiset uinnin Suomen mestaruudet uimaopettaja V. Lindgrénin voittaessa Helsingissä pidetyissä SM-uinneissa sekä miesten 100m että 200m rintauinnit.

Vuoden 1915 lahtelaiset uivat vielä Voimistelu- ja Urheiluseura Ahkeran alaosastona, haaveillen kuitenkin jo omasta, itsenäisestä ja uintiin keskittyvästä seurastaan.

Heinäkuun 11. päivänä 1916 pidettiin Lahden Uimaseuran perustava kokous. Samassa yhteydessä Ahkera luovutti uimalaitoksen vuokraoikeutensa juuri perustetulle Lahden Uimaseuralle.

Uimaseuran silloisissa säännöissä määriteltiin, että "Lahden Uimaseuran tarkoituksena on edistää uima- ja hengenpelastustaitoa ja yleensä uintiurheilua, sekä aikaansaada yksimielisyyttä ja yhteyttä tämän tarkoituksen saavuttamiseksi". Näitä hienoja tavoitteita Lahden Uimaseura edelleen, vielä sadan vuoden toimintansa jälkeenkin, vaalii ja toteuttaa.

Uimataidon opettaminen on erityisen tärkeää täällä tuhansien järvien maassa ja sata vuotta on pitkä aika. Kaikkien näiden vuosien aikana ovat tuhannet ja taas tuhannet ihmiset oppineet uimaan ja mahdollisesti pelastaneet itsensä tai jonkun muun tämän taitonsa avulla. Uimataidon lisäksi lasten ja aikuisten liikuttaminen nykyisessä, yhä passiivisemmassa elämäntyylissämme, on myös hyvin tärkeä tehtävä. Koenkin olevani erittäin etuoikeutettu ja samalla hyvin ylpeä saadessani luotsata tätä hienoa seuraa sen aloittaessa seuraavan satavuotistaipaleensa tarjoten hyvätasoista uimaopetusta ja liikunnan iloa suurelle joukolle lahtelaisia vielä tulevaisuudessakin.

Lahden Uimaseuran merkkipäivää juhlistetaan Lahden Upseerikerholla lauantaina 17.9. kello 18 alkaen. Lippuja juhlaillalliselle sekä coktail- tilaisuuteen myydään uinnin ja Uimaseuran toiminnan tukemiseksi. Oheisessa liitteessä tarkemmat tiedot juhlatilaisuudesta sekä ohjeet lippujen lunastamisesta. Toivottavasti näemme juhlatilaisuudessa Upseerikerholla ja voimme yhdessä kohottaa juhlamaljan satavuotiaalle Uimaseuralle!

 

Ystävällisesti,

Marjut Villanen, pj.

 

(Tietolähde seuran alkutaipaleesta: Lahden Uimaseura ry 1916-1996 -kirja)

Liitteet