Uinnin sääntömuutokset 1.1.2015 alkaen

Jussi Levonen
16.1.2015

Tiedoksi uimareille, valmentajille ja tuomareille

Alla Uimaliiton kilpailutyöryhmän tiedottamia sääntömuutoksia ja tarkennuksia tulkintoihin: 

 

 SW 2.1.6 Sekä lähettäjän että kilpailunjohtajan on havaittava ja vahvistettava uimarin hylkäys, joka johtuu liikkumisesta ennen lähtömerkkiä.


- SW 2.1.7 Kilpailunjohtaja hylkää kilpailijan muiden sääntöjen rikkomisesta, jonka hän itse huomaa. Kilpailunjohtaja voi myös hylätä kenen tahansa uimarin sillä perusteella, että joku muu asianomainen toimitsija raportoi tehdystä virheestä hänelle. Kaikista hylkäyksistä päättää kilpailunjohtaja.

- SW 2.6.3 Sallittu automaattisen kierrosnäytön käyttö 800 m ja 1500 m vapaauinneissa, joko käännös- tai lähtöpäässä.


Selkäuinti
- SW 6.1 Ennen lähtömerkkiä kilpailijat asettuvat veteen katse lähtöpäähän päin pitäen molemmin käsin lähtöseinän kädensijoista. Jalkoja ei saa lähdössä asettaa kouruun. Kun käytetään selkäuinnin lähtöavustinta, molempien jalkojen varpaiden tulee olla kosketuksessa lähtöpäätyyn tai ajanottopaneeliin. Jalkoja ei saa asettaa ajanottopaneelin reunan yli.

 

- SW 6.2 Kun selkäuinnin lähtöavustinta käytetään, sen paikoilleen asettamisesta ja lähdön jälkeen poistamisesta huolehtii kyseisen radan käännöstarkastaja

Kilpailutyöryhmä linjasi selkäuinnin lähtöavustimesta, että sitä voidaan käyttää kaikissa kilpailuissa edellyttäen, että järjestäjä voi tarjota kaikkien kilpailijoiden käyttöön keskenään samanlaisen telineen.

 

Rintauinti

- SW 7.1 Lähdön ja jokaisen käännöksen jälkeen, uimari saa ottaa yhden käsivedon täydellisesti taakse jalkoihin asti, jonka aikana uimari voi olla sukelluksissa. Uimari saa suorittaa yhden alaspäin suuntautuneen perhosuinnin potkun missä vaiheessa tahansa ennen ensimmäistä rintauinnin potkua. 

 

2. Tarkennuksia tulkintoihin

- Korujen ja hius- tai avainlenkkien käyttö on herättänyt keskustelua. Normaalien korujen, hius- tai avainlenkkien käyttäminen ei ole syy hylätä uimarin suoritusta. Kilpailunjohtaja voi harkintansa mukaan huomauttaa uimaria näistä.

- Perhosuinnin ja rintauinnin potkun ero (esim. tulkittaessa onko RU-potku PU:ssa): perhosuinnin potku suuntautuu alaspäin, kun taas rintauinnin potku suuntautuu taaksepäin. Lisäksi rintauinnin potkussa jalkaterät aukeavat ulospäin. Siispä esimerkiksi pelkkä jalkojen leviäminen toisistaan potkaistaessa alaspäin PU:ssa ei aiheuta hylkäystä.

- Muistutamme edelleen, että kilpailunjohtaja päättää kaikista hylkäyksistä. Kilpailunjohtajan täytyy aina varmistaa, että kaikki hylkäysesitykset ovat oikeita ja aiheellisia ennen hylkäyspäätöksen tekemistä. Paras tapa on kysyä hylkäyksen esittäjältä mitä uimari teki tai mitä tapahtui. Hylkäysesitysten tekeminen ohi kilpailunjohtajan suoraan valvomoon ei ole sallittua, eikä tällaista toimintatapaa saa hyväksyä missään kilpailuissa.